Our team

The greatest asset of a company is its people!

2022-197
2022-023

Vi finns i hela Sverige

Var du än finns i Sverige kan vi skrota din båt på ett miljöriktigt sätt. För oss är det viktigt att vare sig du bor i Umeå eller Ystad så ska vi kunna hjälpa dig att få din båt skrotad med största möjliga hänsyn till vår känsliga natur. Vi har i dagsläget 30 anläggningar runt om i landet.

Ett rikstäckande system

Tillsammans med Swe Boat och Stena Recycling har vi byggt ett nationellt återvinningssystem för fritidsbåtar.

Efter snart 100 år av ett växande fritidsbåtliv har behovet av ett system för omhänderta­gande av uttjänta fritidsbåtar nu aktualiserats då antalet båtar som nått slutet av sin livslängd ökar. Båtlivet har varit en svensk folkrörelse sedan 1920-talet och kommer förhoppningsvis vara så även i framtiden. 2 miljoner människor i Sverige har tillgång till någon av de ca 880 000 fritidsbåtar som finns i Sverige. Det placerar vårt land högt upp på listan över världens båttätaste länder.

pexels-mart-production-7550281
2022-021
2022-197
2022-023

Historian

Båtlivets storhetstid inleddes under 1970-talet då den svenska båtproduktionen exploderade och flera hundratusen plastbåtar tillverkades runt om i landet. Båtar i glasfiberarmerad plast har mycket lång livstid. Hur lång vet vi egentligen inte, men en välskött båt från 1970-talet fungerar alldeles utmärkt ännu idag. Båtarnas hållbarhet och förhållandevis höga andrahandsvärden har gjort att det tills idag inte funnits något behov av ett system för återvinning av uttjänta fritidsbåtar, men ändrade krav hos båtägarna och ett snabbt sjunkande andrahandsvärde har nu gjort tiden mogen för att börja återvinna båtar.

Systemet fyller en viktig funktion eftersom det tidigare saknats kontrollerade processer och kvalitetssäkrade aktörer för att ta hand om uttjänta fritidsbåtar, vilket lett till både onödig nedskräpning och oseriöst hanterande av uttjänta båtar. Det är viktigt att hela processen från hämtning till återvinning sker på ett miljöriktigt sätt.