ÅTERVINN DIN 2-TAKTSMOTOR
Upphämtning ingår inte, vill du ha hjälp att transportera motorn så tillkommer en kostnad
Fyll i formuläret nedan.
Även om nyförsäljningen av tvåtaktsmotorer med förgasare är förbjuden sedan 2006 så finns det många kvar.
Nästan var femte utombordsmotor är faktiskt en tvåtaktsmotor med förgasare.
Dessa gamla motorer är nämligen särskilt skadliga för livet i vattnet och på land. Den gamla tekniken gör att upp till 30% av bränslet går rakt igenom motorn utan att förbrännas för att sen rinna rakt ut i vattnet.
Du kan tänka så här: för varje liter du tankar så tankas också havet med 3 dl oförbränd bensin.
Bensin är mycket giftigt för vattenlevande organismer och de mest skadliga substanserna sprids uppåt i näringskedjan. Bensin innehåller en rad farliga ämnen som exempelvis de giftiga kolvätena – PAH:erna. Effekterna av dessa är nedsatt reproduktion och tillväxt, genetisk påverkan, cancer och försämrad motståndskraft hos fiskar, fåglar och människor.
Vid förbränning av bensin i tvåtaktsmotorer med förgasare bildas även ett flertal andra miljöförstörande ämnen, såsom kolmonoxid, koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider och sotpartiklar.
Dessutom blandar man i olja i tvåtaktare med förgasare för att smörja motorn vilket ytterligare spär på mängden farliga ämnen i utsläppen. Och för att hålla nere ljudet av motorn släpps de farliga ämnena ut genom propellern. Vilket gör att de ännu lättare tas upp av livet i vattnet.
Att fritidsbåtar ofta rör sig i grunda vatten under den period när de flesta fiskarterna förökar sig gör inte saken bättre. Halterna av gift som en gammal tvåtaktare lämnar bakom sig är tillräckligt höga för att fiskägg dör och fiskyngel får missbildningar.
Svaret är enkelt – du kan sluta köra din tvåtaktsmotor med förgasare och lämna in den för återvinning hos Båtretur.
Byt helst till en elmotor eller fyrtaktare om du vill ha en ny motor. De har lägre bränsleförbrukning, renare avgaser och en lägre bullernivå än de äldre tvåtaktarna. I tillägg följer oljan inte med avgaserna ut i vattnet och luften.
Bakom intiativet Sluta Tanka Havet står Länsstyrelsen i Stockholm i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, Transportstyrelsen, Båtretur (Båtskroten, Stena Recycling och Sweboat), One Water, SIKO, Skärgårdsstiftelsen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Båtunionen.