Vår historia
Båtretur är ett nationellt nätverk för miljömässigt korrekt insamling och återvinning av fritidsbåtar.
Målsättningen är att det via Båtretur ska vara enkelt att få hjälp med hela processen att ta hand om en uttjänt båt oavsett om du är privatperson, båtklubb, försäkringsbolag, fastighetsägare, båtvarv, kommun eller annan aktör.
Bakom nätverket står SweBoat i samarbete med Stena Recycling och Båtskroten Sverige AB.
Båtretur är inte en juridisk person utan en samverkansplattform utan vinstintresse.
Väljer du att lämna din båt till Båtretur väljer du också en miljöklok lösning för återvinning av din båt. Då vet du att din båt tas om hand av kompetent personal, och att återvinningen sker enligt lagkrav, producenternas anvisningar (om de finns) samt med hänsyn till miljön. Processen omfattar identifiering, ägarkontroll, kostnadsuppskattning för eventuell förbehandling, transport och återvinning.
Rubrik
Båtretur har avtalat med Båtskroten Sverige AB om att drifta ett nationellt system för båtåtervinning. I nätverket finns transportörer i hela landet och ett 30-tal anläggningar för återvinning. I avtalet med Båtskroten har Båtretur säkerställt att du som kund normalt inom fem arbetsdagar ska få en offert och förslag på återvinning av din båt.
En förutsättning är att all information finns tillgänglig. Normalt kan hämtning ske inom 5 till 10 arbetsdagar.
Snabbare hämtning kan ske mot extra kostnad.
Tillsammans med SweBoat och Stena Recycling har vi byggt ett nationellt återvinningssystem för fritidsbåtar.
Vi har i dagsläget 30 anläggningar runt om i landet.
För oss är det viktigt att vare sig du bor i Umeå eller Malmö så ska vi kunna hjälpa dig att återvinna din båt med största möjliga hänsyn till vår känsliga natur.
För att veta vilken anläggning som ligger dig närmast kan du fylla i vårt formulär.
Efter snart 100 år av ett växande fritidsbåtliv har behovet av ett system för omhändertagande av uttjänta fritidsbåtar nu aktualiserats då antalet båtar som nått slutet av sin livslängd ökar. Båtlivet har varit en svensk folkrörelse sedan 1920-talet och kommer förhoppningsvis vara så även i framtiden. 2 miljoner människor i Sverige har tillgång till någon av de ca 880 000 fritidsbåtar som finns i Sverige. Det placerar vårt land högt upp på listan över världens båt tätaste länder.
Båtarnas hållbarhet och förhållandevis höga andrahandsvärden har gjort att det tills idag inte funnits något behov av ett system för återvinning av uttjänta fritidsbåtar, men ändrade krav hos båtägarna och ett snabbt sjunkande andrahandsvärde har nu gjort tiden mogen för att börja återvinna båtar.
Systemet fyller en viktig funktion eftersom det tidigare saknats kontrollerade processer och kvalitetssäkrade aktörer för att ta hand om uttjänta fritidsbåtar, vilket lett till både onödig nedskräpning och oseriöst hanterande av uttjänta båtar. Det är viktigt att hela processen från hämtning till återvinning sker på ett miljöriktigt sätt.
Vi samverkar med båtbranschen, miljömyndigheter, kommuner och försäkringsbolag för att garantera att hela återvinningsprocessen sköts juridiskt korrekt, kvalitetssäkrat samt med största hänsyn till vår känsliga natur.
Miljön är ett ständigt pågående arbete hos oss på Båtretur. Fokus ligger på att hela kedjan ska vara så miljöriktig som möjlig, från bärgningar till transporter och materialåtervinning. Det är viktigt att våra samarbetspartners delar vårt miljötänk. Vi är även delaktiga och engagerar oss i olika forum som rör båtmiljö.